Akupunktuuri/ moksibustio

Akupunktuuri tarkoittaa ohuen neulan pistämistä ihon läpi akupisteeseen (acus = neula, puncture = pistää). Suurin osa akupisteistä sijaitsee meridiaanien (energiakanavien) varrella, mutta pisteitä löytyy myös niiden ulkopuolelta. Päämeridiaaneja on 12 kpl ja ne sijaitsevat symmetrisesti kehon molemmin puolin. Meridiaanit ovat yhteydessä suuriin sisäelimiin. Akupisteet ovat kohtia, joihin Qi kerääntyy. Jokaisella akupisteellä, joita on lähes neljäsataa, on tarkka sijainti ja tietyt toiminnot.

Kiinalaisen lääketieteen pohjalta kehittynyt akupunktuuri on kehittynyt eri suuntiin ja otettu osaksi myös lääketiedettä ja WHO:n suosituksia. Hoidon onnistumisessa on kuitenkin olennaisinta, että hoitaja on perehtynyt kiinalaisen lääketieteen kokonaisvaltaiseen filosofiaan (esim. Yin/Yang teoria, Zang-Fu sisäelinteoria ja 5-elementin teoriaan), kuten meillä Harmoniaa-hyvinvointipalveluissa.

Itse käytän hoitojen lisänä myös toista tekniikkaa, moksibustiota, jolla tarkoitetaan akupisteiden lämmittämistä kuivatusta pujosta valmistetulla moksalla. Moksatekniikoita on useita esim. moksasikari, suoramoksa, neulamoksa ja moksalaatikko. Moksalla tuodaan Yang-energiaa kehoon, toisin sanoen lämpöä ja liikettä. Sillä voidaan myös poistaa ns. kylmää ja kosteutta kehosta. Moksibustio hoitomenetelmänä on hyvin miellyttävän tuntuista sekä määrättyihin ongelmiin erittäin tehokkaasti vaikuttavaa. Hyviä tuloksia on saatu esim. hengitystievaivoissa sekä ylipainon hoidossa. On kuitenkin tarkoin harkittava, milloin ja mihin menetelmää voidaan käyttää.